Verzorg uw huid

 

Huidproblemen komen vaker voor bij mensen met diabetes dan bij mensen die geen diabetes hebben. Daarom is een goede huidverzorging extra belangrijk om klachten te verminderen en waar mogelijk te voorkomen. Hieronder geven we informatie over mogelijke huidproblemen wanneer u diabetes heeft. Neem bij twijfel of vragen altijd contact op met uw huisarts of uw diabetesverpleegkundige.

 

Droge of jeukende huid

Huidproblemen zijn niet altijd te voorkomen, maar wanneer je gevoelig bent voor een droge huid raden wij je aan om tijdens het douchen zo min mogelijk gebruik te maken van zeepproducten. Deze drogen de huid namelijk uit en maken je huid kwetsbaarder. Wel is een goede lichaamsverzorging in de vorm van een goede bodymilk of crème voor een droge huid van belang. Deze kunt je het beste gebruiken na het baden of douchen. 

 

Spuitplekken

Spuitplekken zijn te herkennen aan verdikkingen, bulten, deuken of harde plekken op en in de huid en worden veroorzaakt door een stoornis in de vethuishouding van het lichaam. Dit komt vooral door het te vaak toedienen van insuline op dezelfde plaats van je lichaam, waardoor de huid en het weefsel niet genoeg kans krijgen om te herstellen. Je kunt spuitplekken voorkomen door de plaats waar je insuline injecteert regelmatig af te wisselen (minstens 1 cm afstand van de vorige plek).

 

Suikerplekken

Naar schatting heeft de helft van de diabetespatiënten last van suikerplekken. Suikerplekken zijn kleine ovale rode plekken die vooral op de scheenbenen ontstaan. Na enkele dagen ontstaat er een lichte schilfering op de huid en uiteindelijk blijft er soms een bruine vlek over. Suikerplekken zijn het best te voorkomen door je bloedglucosespiegel stabiel te houden. Daarnaast kun je de droge en schilferige huid veroorzaakt door de suikerplekken behandelen met een goed lichaamsverzorgingsproduct, Dit kan bijvoorbeeld met een bodylotion die niet alleen de droge en schilferige huid behandelt maar ook helpt te voorkomen.

 

Huidinfecties

De huidinfectie die het meeste voorkomt bij diabetes is een infectie met de gist Candida albicans die zich kan manifesteren in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina. De infectie komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Waarschijnlijk zorgt het dragen van een ring ervoor dat water, zeepresten en andere stoffen die kunnen irriteren op de huid achterblijven en daarmee de groei van bacteriën bevordert.

Gisten en schimmels houden vooral van vochtige plaatsen, dus het is van belang de huid goed droog te houden en zo min mogelijk gebruik te maken van zeepproducten en irriterende stoffen. Doe je ringen af als je je handen gaat wassen en droog je handen daarna goed af (vooral tussen de vingers). Gebruik lichaamsverzorgingsproducten die schadelijke bacteriën neutraliseren en een ontsteking of infectie kan voorkomen en behandelen.

 

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.