Over Wonden

 

Iedereen heeft wel een beeld van wat een wond is. Maar ‘wond’ is een breed begrip. Er bestaan namelijk veel verschillende typen wonden. En een wond kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken. De behandeling die u krijgt is afhankelijk van dit type wond. Maar ook van uw persoonlijke situatie. Want bij ieder mens kan een wond zich anders ontwikkelen. Ook de genezing van een wond verloopt bij iedereen dus anders. Uw behandelend arts of uw wondverpleegkundige schrijft u precies voor welke hulpmiddelen u nodig heeft. De hulpmiddelen kunt u bij Bosman bestellen.

 • Soorten wonden

  Er bestaan veel verschillende soorten wonden, die kunnen ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Omdat er zoveel verschillende soorten wonden zijn, hebben we de verschillende typen onderverdeeld in categorieën. De beschrijvingen geven een algemeen beeld van de verschillende typen. Het kan zijn dat uw wond iets afwijkt van de beschreven situatie. Uw arts of wondverpleegkundige  kan u voorlichting geven over de situatie die op u van toepassing is en het behandelplan dat daar het best bij past.

   

  Wond door een trauma

  Een wond door een trauma is een wond die ontstaan is door een beschadiging van buitenaf. Dat kan bijvoorbeeld een snij- of schaafwond zijn, maar ook een brandwond of een wond die is ontstaan door radioactieve straling of chemische stoffen. Op een rij:

   

  • Steek-, snij- schaaf- en schotwonden
  • Wonden door inwerking van chemische stoffen, zoals zuren, chloor en traangas
  • Wonden als gevolg van hitte, verbranding, kou of bevriezing
  • Elektriciteitswonden, veroorzaakt door blikseminslag of door contact met voorwerpen die onder stroom staan
  • Wonden door zonnebrand (UV-straling), röntgenstraling of radioactieve straling

   

  Chirurgische wond

  Een chirurgische wond is een wond die ontstaat door een chirurgische ingreep in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld na een openhart- of blindedarmoperatie. Dit type wond is dus een noodzakelijk gevolg van het aanpakken van een aandoening dieper in uw lichaam.

   

  Wond bij een slechte doorbloeding

  Dit zijn wonden die worden veroorzaakt door een minder goede doorbloeding. Bepaalde weefsels in uw lichaam krijgen dan te weinig zuurstof, waardoor wonden ontstaan. Dit type wond is bijna altijd chronisch. Een voorbeeld van een wond die ontstaat door een circulatiestoornis is een open been (ulcus cruris).

   

  Diabetische voet en ulcus

  Door diabetes kunnen uw vaten en zenuwen beschadigd raken, wat leidt tot een slechtere doorbloeding van uw benen en voeten. Daardoor heeft u minder gevoel in uw voeten. Als er wondjes ontstaan, merkt u dit niet altijd meteen op. Als er niks tegen de wondjes gedaan wordt, kunnen ze gaan ontsteken. Zo ontstaat een diabetische ulcus (zweer). Als deze niet goed geneest, kan dit leiden tot een diabetische voet.

   

  Doorligwond (decubitus)

  Een doorligwond kan ontstaan als u bedlegerig of langdurig ziek bent en heel lang in dezelfde houding zit of ligt. Door druk- en wrijfkracht worden uw bloedvaatjes dichtgedrukt en krijgt uw huid te weinig zuurstof. Hierdoor kan er schade ontstaan aan uw huid en het onderliggende weefsel. Het resultaat hiervan is een wond.

                     

  Oncologische wonden en oncologisch ulcus

  Een tumor of uitzaaiingen van tumoren kunnen wonden veroorzaken. Zo’n wond wordt een oncologisch ulcus genoemd. De kanker baant zich dan als het ware een weg door uw huid heen. Ook door de behandeling van kanker kunnen wonden ontstaan, bijvoorbeeld door chemotherapie, radiotherapie of operatie.

   

  Fistelwond

  Een fistel is een ontsteking (zweer) die zich vanuit een zieke darm of een ander orgaan een weg baant door uw lichaam. De fistel komt soms door uw huid heen, bijvoorbeeld naast uw anus. Als u een stoma heeft, kan deze fistel naar buiten komen naast uw stoma. Er ontstaat dan een soort onnatuurlijke opening tussen de rand van uw stoma en de stoma zelf. Uit een fistel kan vocht, pus, ontlasting of bloed komen. Om dit op te vangen, gebruikt u een fistelzak.

 • Mogelijke complicaties bij een wond

  Natuurlijk hoopt u dat de genezing van uw wond zo spoedig mogelijk verloopt. Helaas komt het wel eens voor dat er complicaties optreden. Uw wond kan bijvoorbeeld gaan ontsteken door een infectie. Ook kan het gebeuren dat de randen van uw wond gaan wijken. Wat betekent dat en wat kunt u ertegen doen?

   

  Infectie van een wond

  Er is sprake van een infectie wanneer er ziekmakende bacteriën, virussen of schimmels uw wond zijn binnengedrongen. Deze zorgen voor een plaatselijke ontstekingsreactie en kunnen de genezing van de wond vertragen. Het is daarom belangrijk dat de infectie goed wordt behandeld.

   

  Het kan zijn dat u een infectie heeft, wanneer een of meerdere van de volgende verschijnselen optreden:

  • de wond is rood en warm
  • er ontstaat een zwelling rondom de wond
  • de wond doet pijn of is in korte tijd pijnlijker geworden
  • u heeft koorts
  • pusvorming, lekkage of toename van wondvocht

   

  Heeft u een van de bovenstaande klachten? Neem dan direct contact op met uw behandelaar.

   

  Behandeling van een wondinfectie

  Als u een wondinfectie heeft, maakt uw arts een speciaal behandelplan. Vaak krijgt u een infuus aangelegd met antibiotica. Uw bloed wordt een paar kaar in de week gecontroleerd om te kijken of de ontstekingswaarden dalen. Is dat het geval, dan kan het zijn dat u kunt overstappen op antibioticatabletten of –capsules. Ook zal de wondverpleegkundige uw wond extra goed in de gaten houden. Het kan ook zijn dat de arts besluit om uw wond tijdens een operatie te spoelen. Uw arts of wondverpleegkundige geeft precies aan wat voor u van toepassing is.

   

  Wijken van de wondranden (wonddehiscentie)

  Als u een operatieve ingreep heeft gehad, bijvoorbeeld een blindedarmoperatie of een keizersnede, ontstaat er altijd een chirurgische wond. Deze wond is een noodzakelijk gevolg van de operatie en wordt na afloop van de operatie altijd weer keurig dichtgemaakt in het ziekenhuis, bijvoorbeeld met hechtingen. Toch kan het gebeuren dat de wondranden na verloop van tijd gaan wijken of dat de wond openspringt. Dit noemen we ook wel wonddehiscentie. Vermoedt u dat hier bij u sprake van is? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw behandelaar.

 • Genezing van een wond

  Hoe de genezing van uw wond verloopt en hoe lang dat proces duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen onder andere het type wond en de grootte en plaats van de wond een rol, maar bijvoorbeeld ook uw lichamelijke conditie en uw voeding. In sommige gevallen kan het zijn dat een wond zelfs helemaal niet meer geneest en dat u helaas altijd met de verzorging van uw wond te maken heeft. Het kan ook zijn dat er een complicatie ontstaat tijdens de genezing van uw wond, zoals een infectie.

   

  Genezingsproces is persoonlijk

  De genezing van een wond kan dus bij iedereen anders verlopen. Ook als verschillende mensen hetzelfde type wond hebben. Omdat een genezingsproces dus zeer persoonlijk is, kunnen er hierover ook nooit algemene uitspraken worden gedaan. De achtergrondinformatie die wij u op deze website geven, helpt u een kleine beeldvorming te kunnen maken van wat er allemaal kan spelen als het gaat om wonden en wondverzorging.

   

  Uw arts of wondverpleegkundige geeft u de specifieke informatie

  Op het moment dat u onder behandeling komt bij een arts of wondverpleegkundige in het ziekenhuis, zal deze u altijd die voorlichting geven die specifiek bij u en uw wondbehandeling past. Daar kunt u ook altijd terecht als u vragen heeft over uw wond of de verzorging van uw wond.

   

  De verpleegkundigen van Bosman

  Bosman heeft verschillende gespecialiseerde wondverpleegkundigen op de Klantenservice die u altijd weer aanvullende informatie kunnen geven, mocht u hier behoefte aan hebben. Zij kunnen u ook adviseren en helpen bij uw bestelling. Neem hiervoor contact op via ons op via het gratis telefoonnummer 0800 – 0662. Wij staan u graag te woord.

   

  Acuut of complex?

  De duur van de genezing bepaalt of uw wond acuut of complex is. Een acute wond is een wond die naar verwachting binnen 21 dagen genezen is. Bij een complexe wond duurt de genezing langer. Dit heeft consequenties voor de vergoeding van de hulpmiddelen die u nodig heeft voor de verzorging van uw wond; bij een complexe wond worden uw hulpmiddelen wel vergoed en bij een acute wond niet. Dat is zo bepaald in de zorgverzekeringswet. Uw behandelend arts stelt vast wanneer uw wond genezen is.