Leefstijl bij wonden

 

Natuurlijk is een goede behandeling van uw wond een van de belangrijkste factoren voor de genezing van uw wond. Maar daarnaast kunt u zelf ook een aantal dingen doen om die genezing te stimuleren. Vanzelfsprekend is het opvolgen van de adviezen van uw behandelend arts en de verpleegkundige essentieel. Maar wat kunt u nog meer doen?

 

Zorg voor een goede conditie

Voor een optimale wondgenezing is een goede conditie belangrijk. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Overleg met uw behandelaar over de mate waarin u mag bewegen. Als u rookt, kunt  u het beste stoppen. Roken is niet alleen slecht voor de doorbloeding, maar ook voor de opname van voedingsstoffen die u nu net nodig heeft. Roken kan het genezingsproces vertragen. Wees ook matig met alcohol. En voorkom stress, want ook dat kan de wondgenezing verstoren.

 

Gezonde voeding

Ook voeding speelt een belangrijke rol in het genezingsproces. Als u gezond eet, heeft dat een positieve invloed. En in sommige gevallen heeft uw lichaam bovendien extra behoefte aan eiwit, energie, bepaalde voedingsstoffen en vocht. Daarom kan het noodzakelijk zijn om een diëtist in te schakelen. Overleg hierover met uw verpleegkundige.

 

Meer over Voeding bij een wond >

 

Een goede hygiëne

Het kan zijn dat de arts of verpleegkundige u instructies heeft gegeven om u zelf uw wond bijvoorbeeld te kunnen spoelen of verzorgen. Misschien ligt het voor de hand, maar bij de verzorging van uw wond is een goede hygiëne onmisbaar. Even snel uw handen onder de kraan houden om ze te wassen is bijvoorbeeld niet voldoende. Hoe zorgt u voor een goede hygiëne?

 

Meer over Hygiëne bij wondverzorging >