Werken met een stoma

 

U kunt met een stoma in principe gewoon werken. Maar of u wel of niet weer kunt gaan werken, is ook afhankelijk van de reden waarom bij u een stoma is aangelegd. Niet alle werkzaamheden zijn geschikt voor stomadragers. Sommigen kunnen verder gaan met hun oude werk, anderen moeten op zoek naar een andere functie, parttime gaan werken of zelfs stoppen. Op deze pagina informeren wij u over de geschiktheid van werkzaamheden en aandachtspunten bij solliciteren en werken met een stoma.

 

Informeer uw werkgever over uw stoma

Het is belangrijk dat u uw werkgever vroegtijdig informeert over uw stoma(operatie). Het zou kunnen dat hij/zij al op de hoogte is van uw ziektebeeld, maar het is ook mogelijk dat het helemaal nieuw is. Vertel uw werkgever wat het hebben van een stoma inhoudt en wat het voor u zal betekenen. Zo is het voor u noodzakelijk dat er op het toilet een wastafel en afvalemmer aanwezig is. Wanneer dat nog niet het geval is, kunt u vragen of uw werkgever dit kan regelen. Eventueel kunt u uw werkgever in contact brengen met uw stomaverpleegkundige voor aanvullende informatie.

 

Tillen en bukken met een stoma

Voor de meeste banen zal een stoma geen belemmering zijn. Maar als u een baan heeft met lichamelijk zwaar werk en veel til- of bukwerk, moet u zich afvragen of u dit nog kunt blijven doen. Uw buikspieren worden bij zulke werkzaamheden zwaar belast. Dat kan leiden tot een breuk op een zwakke plek van uw buik.

 

Het werk hervatten na uw stomaoperatie

Hoe snel u uw werk kunt hervatten na uw stomaoperatie is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen het soort stoma, maar bijvoorbeeld ook uw ziektebeeld speelt hierin een rol. En natuurlijk moet u zich er wel prettig bij voelen om weer te gaan werken. Het is in ieder geval raadzaam om eerst voldoende te herstellen. U kunt hierover het beste overleggen met uw stomaverpleegkundige.

 

Solliciteren met een stoma

Een stoma hoeft geen belemmering te zijn om te solliciteren op een leuke functie. In een sollicitatiegesprek bent u ook niet verplicht om te vermelden dat u een stoma draagt. Het hangt grotendeels af van de functie en hoe belangrijk het is om dit vroegtijdig te vermelden.

Belangrijk is dat u doet waar u zich prettig bij voelt.

 

Vrijwilligerswerk met een stoma

Soms is de druk of verantwoordelijkheid van een betaalde baan (nog) te groot, bijvoorbeeld omdat u nog veel klachten heeft. Toch is het in zulke gevallen fijn om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger heeft u vaak minder druk en verantwoordelijkheden.