Stoma en voeding

 

Mensen die horen dat ze een stoma krijgen, zijn vaak bang dat ze hun eetpatroon moeten aanpassen of een streng dieet moeten volgen. Dit is gelukkig niet het geval. Een stoma vereist geen grote veranderingen in uw eetpatroon. U moet alleen wat alerter zijn op wat u eet, omdat sommige producten verstopping, dunne ontlasting, gas- of geurvorming kunnen veroorzaken. U zult in de loop der tijd zelf gaan ontdekken welke producten wel of niet goed bij u vallen.

 

Uw gewicht op peil houden

Misschien heeft u moeite om met uw stoma uw gewicht op peil te houden. Met een stoma heeft u over het algemeen namelijk meer energie nodig. Daarom is het verstandig om regelmatig iets te eten. Eet om de twee uur en sla geen maaltijden over. Eet ook nog iets voordat u gaat slapen, bij voorkeur voedingsmiddelen die (veel) energie leveren, zoals fruit en vezelrijke producten. Ook als u wilt aankomen, is het belangrijk om gezond te blijven eten. Het eten van veel (vette) fastfood of overmatig snoepen kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken.

 

Voldoende drinken

Als stomadrager is het van belang dat u voldoende drinkt. Zo voorkomt u verstopping van uw stoma. Drink ten minste 2 liter per dag. Eet u veel vezelrijke voeding? Dan is het raadzaam om twee tot drie liter te drinken. Dat geldt ook als u last heeft van diarree of braken. U heeft voldoende gedronken als uw urine helder en licht van kleur is. Is uw ontlasting juist te dun? Dan kunt u zich het beste houden aan het principe ‘drink bij het eten en eet bij het drinken’. Dit geldt vooral als u een ileostoma heeft.

 

Alcohol

Met een stoma mag u gerust alcohol drinken, zolang het maar met mate is. Tijdens de eerste weken na de stomaoperatie is het drinken van alcohol niet aan te raden.

 

Gasvorming

Net als iedereen, kunt u ook met een stoma last hebben van gasvorming. Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering. Het is niet helemaal te vermijden, maar wel te verminderen. Eet rustig en wees voorzichtig met producten die gas veroorzaken of sterk ruiken, zoals asperges, ui, prei, peulvruchten, ui en knoflook. Sla ook geen maaltijden over; een lege maag veroorzaakt gasvorming. Verder kunnen snel eten, praten onder het eten en kauwgom kauwen leiden tot gasvorming.

 

Voedingstips

In hoeverre u op uw voeding moet letten, is onder andere afhankelijke van het type stoma dat u heeft. Op de pagina Voedingstips vindt u enkele wetenswaardigheden die van belang zijn voor u als stomadrager.

 

Meer informatie of vragen?

Voor aanvullende voedingsinformatie bij bepaalde stoma’s kunt u altijd uw diëtiste en stomaverpleegkundige raadplegen. In het ziekenhuis kunt u ook altijd vragen naar foldermateriaal.