Welke continentie materialen heb ik nodig?

Er bestaan allerlei soorten continentiemateriaal. Welke materialen je nodig hebt, hangt af van het type incontinentie en hoeveel urine- en/of ontlasting je verliest.  


In veel gevallen zul je absorberend incontinentiemateriaal gaan gebruiken. Daarin zitten absorberende korreltjes die ervoor zorgen dat urine of ontlasting goed opgenomen wordt en niet ontsnapt. Ook voorkomen die korreltjes dat er nare geurtjes ontstaan. 


Kun je niet meer plassen, dan wordt er in het ziekenhuis een katheter aangelegd. Via een dun, buigzaam slangetje wordt je urine vanuit je blaas naar buiten geleid. Je gebruikt een katheter samen met een urine-opvangzak

Heb je ontlastingsincontinentie, dan moet je misschien darmspoelingen doen. Daarvoor bestaan handspoelsets en irrigatiepompen.

 
Welke materialen je gaat gebruiken, wordt altijd in overleg met je arts bepaald. Bosman heeft een breed assortiment aan incontinentiemateriaal. We helpen je altijd de spullen te vinden die passen bij jou en bij jouw leven.

 

Meer over incontinentie materialen

Welke continentie hulpmiddelen worden vergoed door de verzekering?

Urologische hulpmiddelen (zoals een katheter) krijg je vergoed uit je basisverzekering. Absorberend incontinentiemateriaal krijg je ook vergoed uit je basisverzekering als je het materiaal voor langere tijd moet gebruiken. Er wordt daarbij een andere termijn aangehouden voor urine-incontinentie dan voor ontlastingsincontinentie: 

  • Bij verlies van urine krijg je de materialen vergoed als de incontinentie langer dan twee maanden aanhoudt. 
  • Bij verlies van ontlasting krijg je de materialen vergoed als de incontinentie langer dan twee weken aanhoudt. 

Bosman heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Dat betekent dat wij de geleverde materialen rechtstreeks bij jouw zorgverzekeraar declareren. Daarvoor hebben we wel een machtiging van je behandelaar nodig. 

 

Meer over vergoedingen

Wanneer ga je met incontinentie naar de uroloog?

Als het niet meer lukt om te plassen, of als plassen moeilijk gaat, kan de huisarts je verwijzen naar de uroloog. Deze specialist houdt zich bezig met stoornissen, onderzoeken en behandeling van de urinewegen. Problemen met plassen kunnen verschillende oorzaken hebben. Prostaatproblemen bijvoorbeeld, nierinfecties of blaasstenen. Er kan ook een neurologische oorzaak zijn: het signaal om te plassen wordt dan niet meer doorgegeven aan je hersenen. 

Sommige urologische aandoeningen kunnen ook incontinentie veroorzaken. De uroloog zal bekijken waar de problemen vandaan komen en wat eraan te doen is. 

 

Meer over urologie 

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Er zijn twee hoofdvormen van incontinentie: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Bij urine-incontinentie verlies je ongewild je urine. Soms zijn het maar een paar druppeltjes, soms verlies je de volledige blaasinhoud. Ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting.  
 

Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie, zoals stressincontinentie, aandrangincontinentie en functionele incontinentie. Ze hebben allemaal een andere oorzaak. Het is goed om na te gaan welke soort incontinentie je hebt, zodat je ook de juiste behandeling kunt krijgen. 

 

Meer over soorten continentie

Waarom hebben vrouwen vaker last van stressincontinentie?

Er zijn meer vrouwen dan mannen met stressincontinentie. Dat komt omdat deze vorm van urineverlies te maken heeft met een verzwakking van de bekkenbodem. De verslapping kan het gevolg zijn van een zwangerschap en bevalling. Daarnaast spelen ook hormonen een rol. Na de overgang is er minder oestrogeen en worden de bekkenbodemspieren zwakker. Ook kan de bekkenbodem verzakken. 

Vergroot overgewicht de klachten bij incontinentie?

Ja, overgewicht kan bij mannen én vrouwen stressincontinentie erger maken. Dat komt omdat er dan extra gewicht op de blaas en bekkenbodem drukt. Afvallen kan dan helpen om de klachten te verminderen.