Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten?

 

Stomadrager centraal bij keuze stomamateriaal

 

Sinds 2018 zijn er nieuwe afspraken over de aanspraak op stomahulpmiddelen. Het sleutelwoord hierbij is functioneringsgericht, maar wat betekent dit nu eigenlijk? De  Stomavereniging, stomaverpleegkundigen, leveranciers van medische hulpmiddelen, fabrikanten en zorgverzekeraars lanceren gezamenlijk een pamflet, waarin duidelijk staat beschreven hoe de functioneringsgerichte aanspraak op stomahulpmiddelen werkt. De kern is dat de stomadrager centraal staat. En dat bij het uitzoeken van stomamateriaal niet wordt uitgegaan van het aanbod, maar van wat de stomadrager nodig heeft om te kunnen leven zoals hij of zij wilt.

 

Het nieuwe pamflet bevat de 10 belangrijkste vragen en antwoorden over stomamaterialen en hulpmiddelen. Deze informatie is niet alleen handig voor mensen met een stoma. Het geeft ook duidelijkheid aan alle professionals die met stomazorg te maken hebben, zoals stomaverpleegkundigen en leveranciers van hulpmiddelen.

 

Uniek pamflet

Het is voor het eerst dat alle belangrijke partijen rondom stomazorg op deze manier hun afspraken naar buiten brengen. Met dit pamflet geven alle partijen voortaan dezelfde adviezen aan stomadragers over stomamaterialen en hulpmiddelen. Dit is afgesproken door de Stomavereniging, stomaverpleegkundigen, medisch speciaalzaken, fabrikanten en zorgverzekeraars. De gezamenlijke afspraken zijn in 2018 vastgelegd in het kwaliteitsregister van het Zorginstituut Nederland. Dit register valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS.

 

Eenduidige adviezen

Het pamflet ondersteunt het in de praktijk brengen van de gemaakte afspraken. Dit motiveert alle partijen om mensen met een stoma volgens dezelfde uitgangspunten tot een passende oplossing te laten komen. De belangrijkste afspraak is dat de stomamaterialen passen bij de zorgvraag van de stomadrager. Daarnaast moet het voorschrijven doeltreffend en doelmatig zijn. Dit betekent dat ook wordt gelet op de kosten.

 

Meer weten?

Het pamflet ‘Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten?’ is gratis beschikbaar via www.zorginzicht.nl. Het is ook te vinden via de website van de Stomavereniging www.stomavereniging.nl.

 

 

Met onderstaande link kun je het pamflet inzien als PDF:

 

Brochure stomamaterialen

 

 

 

 

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.