Wanda Catsman, community manager diabetestype1.nl:

‘Ik help mensen elkaar te vinden, dat is het mooiste aan mijn vak’

 

Op 20 juni lanceerde het Diabetes Fonds diabetestype1.nl, een platform waar mensen met diabetes type 1 en hun naasten relevante informatie en het laatste nieuws kunnen vinden en ervaringen kunnen delen. Wanda Catsman, community manager: “Het is opvallend hoe actief onze leden zijn. We voorzien duidelijk in een behoefte.”

 

We zijn inmiddels enkele maanden verder, hoe staat het met diabetestype1.nl?

Wanda Catsman: “Heel goed! De lancering is prima verlopen en de teller staat nu op 1400 leden, een heel mooi cijfer voor een eerste start. Je ziet nu dat de community gestaag groeit: gesprekken komen steeds beter op gang, mensen gaan meer vragen stellen over de lopende onderzoeken maar ook aan elkaar. De community komt als een dieseltje op gang.”

 

Zijn er naast die leden ook veel andere bezoekers?

“Inmiddels hebben we 44.000 unieke bezoekers gehad en is de website in totaal meer dan 75.000 keer bezocht waarbij meer dan 200.000 pagina’s zijn bekeken. Er is dus daadwerkelijk veel interesse. Het terugkerend bezoek ligt hoog, dat is heel fijn om te zien. Naast de leden hebben 6000 mensen zich ingeschreven voor de Type 1 Nieuwsbrief die we versturen. Dat zijn mensen die wel meelezen, maar nog niet actief deelnemen aan gesprekken. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken. Zo’n account heeft overigens als voordeel dat je aan kunt geven waar jouw persoonlijke interesses liggen. Vervolgens word je elke twee weken automatisch op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes en gesprekken die voor jou interessant zijn.”

 

 

Wat is de grootste kracht van dit platform volgens jou?

“Dat we echt specifiek focussen op diabetes type 1. Die behoefte was bij de doelgroep heel groot, mensen met diabetes type 1 voelen zich vaak niet gehoord. Wanneer het in de media over diabetes gaat, wordt er vaak type 2 bedoeld. Dat levert verwarring op. Met diabetestype1.nl wil het Diabetes Fonds een platform bieden waar alle relevante, betrouwbare informatie over diabetes type 1 samenkomt. We proberen al die informatie ook begrijpelijk te brengen en in een kader te plaatsen: wat betekent dit onderzoek voor jou, voor je kind, voor de toekomst?”

 

Welke onderdelen op het platform worden het meest gewaardeerd?

“De artikelen over onderzoeken en het nieuws, dat zijn de meest bezochte items. We zien zeker ook een focus op genezing, voor veel mensen is dat een onderwerp waar ze graag alles over willen weten. In de gesprekken komen vooral thema’s uit het dagelijks leven veel naar voren: hoe gaan anderen om met sporten of met voeding? Daarin kunnen de leden elkaar echt vooruit helpen, heel fijn.”

 

Wat opvalt is de toon in die gesprekken: heel positief en opbouwend.

“En daar zijn we heel blij mee! We willen geen negatieve sfeer op het platform. Natuurlijk: diabetes type 1 is een ernstige ziekte en kan soms heel zwaar zijn. Daar mag zeker aandacht voor zijn. Maar in onze blogs en gesprekken proberen we altijd een positieve insteek te vinden. Het is mooi om te zien dat mensen daardoor ook het vertrouwen hebben om zichzelf te laten zien. En de leden zijn ook allemaal bereidwillig om elkaar te helpen. Dat is fantastisch. Als community manager help ik mensen elkaar te vinden, de juiste connecties te leggen. Dat vind ik het mooiste aan mijn vak. En de complimenten die we krijgen zijn de kers op de taart.”

 

Waarin onderscheidt jullie community zich nog meer?

“Het is heel opvallend dat van alle nieuwe leden nu al 15% actief is. In vergelijking met andere community’s is dat hoog. Gemiddeld leest 90% van de leden alleen maar, 9% plaatst 1 keer wat en 1% wordt werkelijk actief. Dus die 15% is echt uniek. Ook daarin zien we duidelijk dat we in een behoefte voorzien.

Dat resultaat hebben we met zijn allen bewerkstelligd. Het Diabetes Fonds is slechts de initiatiefnemer, maar we doen het samen met diverse partners, zoals de Bas van de Goor Foundation en Bosman Medische Hulpmiddelen. Plaatst er iemand een vraag over sport, dan zie je dat de Bas van de Goor Foundation daarop reageert. Het platform is echt van alle organisaties samen. We hopen in de toekomst ook met andere partijen te kunnen samenwerken, zoals Stichting DON, DVN en JDRF. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde belang: mensen met type 1 de informatie geven waar ze behoefte aan hebben. Als dat gaat lukken, zou dat geweldig zijn.”

 

De start is gemaakt, wat kunnen we in de toekomst nog verwachten op diabetestype1.nl?

“We richten ons nu erg op geschreven content, daar ligt onze kracht. Volgend jaar willen we echter ook meer focussen op video-content. We willen vloggers aan ons binden, uitleg in video-vorm geven, live-sessies organiseren. Ook gaan we kleine evenementen organiseren zodat we niet alleen een online platform blijven maar on- en offline verbinden. Die twee kunnen elkaar enorm versterken.

Daarnaast gaan we kijken of we acties kunnen opzetten om geld op te halen voor onderzoek. Er liggen nog zoveel leuke ideeën, we zijn voorlopig nog lang niet klaar…”

 

Doe mee, meld je aan

Wil jij ook deelnemen aan gesprekken over diabetes type 1, je ervaringen delen, vragen stellen over de onderzoeken die gedaan worden en informatie ontvangen op basis van je eigen interesses? Word dan lid van de community en meld je aan op diabetestype1.nl.

 

 

 

 

Tekst: Mariëlle Seegers.

Reacties(4)

Ik heb type 1 opgelopen met n zwaar autoongeluk,van tevoren had ik al type 2 en met dat ongeluk heb ik ook nah opgelopen. Nu heb ik n insulinepomp met n sensor en dat gaat toch wel goed m.vr.gr. Henk van der Vorst

Ik ben al wat ouder heb al 27 jaar type 1 . Draag een pomp .Ben aan mijn vierde pomp . Op 40 jarige leeftijd gekregen . Altijd op zoek naar nog betere dingen om er mee om te gaan .

IK WIL GRAAG LID WORDEN VAN DE COMMUNITY EN MELD MIJ AAN OP DIABETES TYPE 1 OM MIJN ERVARING TE DELEN

Ik zou ook graag lid worden van de community en meld mij aan op Diabetes type 1.

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.