Blog: zorgeloos op vakantie met diabetes?

 

De vakantie staat weer voor de deur. Tijd om even uit de alledaagse sleur te stappen en te genieten van een zorgeloze tijd. In deze blog willen wij mensen met diabetes tips en handvatten bieden zodat ook zij een welverdiende zorgeloze tijd tegemoet gaat.

 

Vakantie is vaak een tijd van andere ritmes: tijdsverschillen, temperatuursveranderingen en andere eetgewoontes kunnen uw bloedglucosewaarden beïnvloeden. Het is daarom verstandig om uw bloedglucosewaarde extra te meten op vakantie. Daarnaast is de zorg voor uw diabetesmaterialen van groot belang, ook in het buitenland.  Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

Douane

Voorkom problemen en lange wachttijden bij de douane door voor een Engelstalige medische verklaring te zorgen. Vergeet niet deze te laten ondertekenen door uw behandelaar. U vindt een douaneverklaring in uw diabetespas of kunt deze opvragen bij uw behandelaar. Vraag bij uw apotheek naar een actueel medicatieoverzicht en de mogelijkheid om deze mee te nemen in uw handbagage.

 

Materialen

Afhankelijk van de periode dat u van huis bent neemt u voldoende van de volgende materialen mee:

·       insuline

·       test strips

·       insuline pennaalden

·       reserve batterijen voor uw meter

·       druivensuikers

·       langwerkende koolhydraten, zoals brood

 

Indien u een insulinepomp gebruikt dan kunt u een vakantieleenpomp aanvragen bij de fabrikant. Zorg voor voldoende reservemateriaal en verdeel dit zo veel mogelijk over verschillende stuks handbagage, zodat u in geval van verlies of diefstal niet zonder zit.

 

Vervoer uw insuline en glucagon nooit in de ruimbagage! Door bevriezing in het ruim van het vliegtuig verliest insuline zijn werkzaamheid. Insuline en test strips mogen echter ook niet te warm bewaard worden. Maak daarom gebruik van speciale koeltasjes, zoals bijvoorbeeld frio tasjes.

 

Houdt u er rekening mee dat uw materialen of medicatie niet altijd in het buitenland verkrijgbaar  zijn. Zoek dit voor vertrek uit en vraag een extra recept aan uw behandelaar.

 

Raadplegen arts in geval van problemen

Raadpleeg bij problemen altijd een arts. Zet de gegevens van uw behandelaar in uw telefoon, zodat u een back up heeft. Zo kunt u in het geval van ontregeling van uw bloedglucosewaarden altijd advies inwinnen. Uw eigen behandelaar kent u teslotte het beste en heeft de beschikking over uw medisch dossier.

 

Omdat er altijd individuele verschillen zijn kunt u voor uw vakantie een afspraak maken met uw diabetesverpleegkundige voor advies op maat.

 

Een fijne en zorgeloze vakantie!

 

Derika Esch - Verhoeks

Gespecialiseerd verpleegkundige diabeteszorg

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.