Stressincontinentie 

Bij stressincontinentie verlies je kleine beetjes urine bij hoesten, niezen, inspanning, zwaar tillen of andere activiteiten waarbij de druk op je buik toeneemt. Stressincontinentie wordt daarom ook wel inspanningsincontinentie genoemd. 

Stressincontinentie komt het meest voor bij vrouwen. Het kan verschillende oorzaken hebben: de blaassluitspier kan verzwakt zijn, bijvoorbeeld na een bevalling. Een operatie aan de bekkenorganen kan ook stressincontinentie geven. Na de overgang komt stressincontinentie veel voor. Dat komt omdat er dan minder oestrogeen is. Ook kan de bekkenbodem verzakken. 

Bij mannen kan stressincontinentie ontstaan na een prostaatoperatie. Overgewicht kan bij mannen én vrouwen de stressincontinentie erger maken. Dat komt omdat er dan extra gewicht op de blaas en bekkenbodem drukt.
 

Aandrangincontinentie 

Bij aandrangincontinentie (urge incontinentie) voel je een plotselinge hevige aandrang om te plassen die je niet kunt onderdrukken. Daardoor verlies je ongewild urine. Aandrangincontinentie komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het is de meest voorkomende vorm van aanhoudende incontinentie bij ouderen.

Aandrangincontinentie heeft vaak geen duidelijke oorzaak. Het kan ontstaan door overactiviteit van de blaasspieren en het slecht kunnen samentrekken van diezelfde spieren. Als je ouder wordt verandert er iets in het gedeelte van de hersenen waar het ophouden van de urine wordt geregeld. Soms gaan die veranderingen samen met hersenaandoeningen, zoals dementie of een beroerte.
 

Gemengde incontinentie 

Soms heb je een combinatie van aandrangincontinentie en stressincontinentie. Dat noemen we gemengde incontinentie. De helft van de vrouwen met aandrangincontinentie heeft ook stressincontinentie. Het urineverlies dat optreedt bij inspanning begint dan met een sterke en plotselinge aandrang.
 

Overloopincontinentie (druppelincontinentie) 

Bij overloopincontinentie, ook wel druppelincontinentie genoemd, verlies je ongewild kleine beetjes urine uit een volle blaas. Dat die blaas zo vol raakt, kan komen omdat de overgang naar de plasbuis is afgesloten. Of doordat je blaasspieren bij het plassen niet sterk genoeg samentrekken. Als de druk in de blaas oploopt, druppelen er kleine hoeveelheden urine weg.

Bij mannen zijn prostaatproblemen vaak de oorzaak van overloopincontinentie. De prostaat kan namelijk vergroot of ontstoken zijn en zo de overgang van de blaas naar de plasbuis afsluiten. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor overloopincontinentie. Nierstenen bijvoorbeeld, obstipatie of een verzakking van de baarmoeder.
 

Functionele incontinentie 

Bij functionele incontinentie functioneert je blaas normaal, maar kun je niet op tijd naar het toilet gaan. Dit kan komen omdat je slecht kunt lopen of een problemen hebt met je hand- of armfunctie. Ook als je blind of slechtziend bent, kan het soms te lang duren voor je op het toilet zit, zeker als je in een onbekende omgeving bent.

Functionele incontinentie komt ook voor bij mensen die verward zijn of dementie hebben. Zij denken er niet aan om te gaan plassen. De blaas raakt dan overvol en leegt zichzelf.
 

Ontlastingsincontinentie 

Bij ontlastingsincontinentie verlies je ongewild ontlasting. Dit wordt ook wel fecale incontinentie genoemd. In Nederland zijn veel mensen die last hebben van ontlastingsincontinentie.

Ontlastingsincontinentie ontstaat wanneer de bekkenbodemspieren of de anale kringspier niet goed meer werken. Dat kan veel verschillende oorzaken hebben. Door het ouder worden kan de anale kringspier verslappen. Mogelijk is er een zenuw beschadigd of is de kringspier zelf beschadigd bij een bevalling of operatie. Ook kan de endeldarm ontstoken zijn door een chronische ziekte zoals Crohn. Soms is de endeldarm is verzakt, of er zit litttekenweefsel door een operatie of bestraling. Zo zijn er nog veel meer oorzaken van ontlastingsincontinentie bekend. 
 

Totale incontinentie 

Bij totale incontinentie heb je geen aandrang meer. De blaas laat alle urine lopen. Hetzelfde geldt voor de darmen. Totale incontinentie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, maar het is geen veelvoorkomende vorm van incontinentie.

Totale incontinentie kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een aandoening die op latere leeftijd ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan het slecht functioneren van de bekkenbodemspieren, een neurologisch probleem of een trauma.

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan gerust contact met ons op, onze ContinentieExperts gaan graag met je in gesprek.