Over urologie

 

U bent op de afdeling urologie in het ziekenhuis geweest, omdat u problemen heeft met uw nieren, urinewegen of – als u een man bent – met uw geslachtsorganen. Of omdat u om andere redenen moeilijk of niet kunt plassen. U krijgt daarvoor een katheter. Wat doet de afdeling urologie precies? Waar moet u op letten als u een katheter krijgt? En wat doet Bosman op het gebied van urologie?

 

Wat  is urologie?

De afdeling urologie in het ziekenhuis onderzoekt en behandelt problemen in de nieren, urinewegen en mannelijke geslachtsorganen. Soms zorgen die problemen ervoor dat u moeite heeft met plassen of helemaal niet meer kunt plassen. Maar u komt soms ook op de afdeling urologie als u door een neurologische aandoening, zoals MS, niet of moeilijk kunt plassen.

                       

Naar Wat is urologie >

 

Ondersteuning van Bosman bij urologische problemen

Bosman levert hulpmiddelen aan mensen met urologische problemen, zoals katheters en opvangzakken. Die krijgt u in eerste instantie via het ziekenhuis, maar kunt u later ook zelf bij ons bestellen. Maar we doen meer dan het leveren van urologische hulpmiddelen. Zo hebben wij verpleegkundigen in dienst die u thuis kunnen ondersteunen bij de verzorging en het verwisselen van de katheter. Ook kunt u bij ons terecht voor advies en ondersteuning.  

 

Leven met een katheter

Als u net een verblijfskatheter heeft gekregen, zal dat even wennen zijn. De katheter kan  - vooral in het begin - voor wat irritatie in uw plasbuis of blaas zorgen. Meestal gaat dit vanzelf over als u goed drinkt. En gelukkig kunt u in principe doen en laten wat u wilt met een katheter. Sporten bijvoorbeeld, is gewoon mogelijk. Wel is het belangrijk dat u goed op uw hygiëne let en voldoende drinkt.

 

Naar Leven met een katheter >