Blog: Cadeau voor Kanjerdag

 

Fenne’s zevende Kanjerdag komt eraan. Op deze dag ‘vieren’ we de dag dat ze de diagnose kreeg. Niet omdat we blij zijn met die diabetes - ik kan wel leukere dingen bedenken om cadeau te krijgen. Nee, we vieren Kanjerdag omdat we trots zijn op hoe Fenne met haar ziekte omgaat. Omdat we dankbaar zijn voor een kind dat zich ontwikkelt tot een sterke en zelfstandige tiener. En omdat er tegenover alles wat stom en vervelend is rondom ‘die rot-diabetes’ ook best eens iets leuks mag staan. 

 

Op Kanjerdag gaan we dan ook altijd iets bijzonders doen. De ene keer naar een musical, de andere keer naar een klimpark of - heel stoer - skydiven. Kanjerdag is ook een moment om even stil te staan bij alles wat er het afgelopen jaar is veranderd. Zo was er het jaar waarin ze haar eerste pomp kreeg. Het jaar waarin ze voor het eerst op kamp ging met andere ‘sugarkids’. Het jaar waarin een slimme sensor een einde maakte aan het eindeloze vingerprikken. 

 

Het afgelopen jaar werd het jaar van de ‘pomp-met-slangetje’. Een stap waar ze lang tegenaan heeft gehikt - ze wist namelijk zeker dat ze never-nooit zo’n slangetje wilde. Tot ze, 12 jaar en suikerwijs geworden, besloot dat stabiele bloedsuikers misschien toch te verkiezen zijn boven het ongemak van een katheter. Ze draagt haar nieuwe pomp en sensor inmiddels drie maanden. Het gevreesde slangetje levert gelukkig nauwelijks problemen op, maar de winst is enorm: nog nooit zagen we zulke mooie bloedglucosewaardes!

 

Deze Kanjerdag ben ik dus vooral dankbaar dat we leven in een tijd waarin er heel veel medische hulpmiddelen zijn die het leven met diabetes een stuk makkelijker maken. Helaas zijn die hulpmiddelen niet altijd en voor iedereen beschikbaar. Op Facebook lees ik berichten van kinderen die niet de pomp kunnen krijgen die ze graag zouden willen. En met name het verstrekken en vergoeden van sensoren is een enorm struikelblok, terwijl continue glucose monitoring (CGM) voor veel kinderen én volwassenen een enorme hulp kan zijn bij het managen van je diabetes. Wij zien elke dag wat een verschil zo’n sensor kan maken. En ik moet er niet aan denken dat er een dag komt waarop dat opeens niet meer mogelijk is, puur omdat het een geldkwestie is…

 

Onlangs zijn Loes Heijmans en Orietta Koster, twee stoere vrouwen met diabetes, een petitie gestart om de glucosesensor beschikbaar te krijgen voor iedereen met diabetes type 1 en hebben deze inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer. Ik heb de petitie uiteraard getekend, een sensor is namelijk geen hippe gadget; het is een hulpmiddel dat je zorgen verlicht, je gezondheid beschermt en je kans op een toekomst zonder complicaties vergroot. Ik hoop zó dat deze actie effect zal hebben. Niet alleen voor Fenne, maar voor ál die diabeteskanjers! Je kunt Loes en Orietta volgen op: www.facebook.com/sensorvergoeding.

 
 

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.