Blog: Wie heeft er gelijk?

 

Ken je dat? Als je ruzie maakt gooi je elkaar allerlei verwijten voor de voeten: jij doet ook ALTIJD dit, jij doet NOOIT eens dat. ‘Altijd’ en ‘nooit’ zijn in werkelijkheid natuurlijk veel genuanceerder. Maar je wilt nou eenmaal je gelijk halen….

 

Een paar dagen geleden hadden Freek en ik zo’n welles-nietes-discussie over Fenne. Haar bloedsuiker was hoog en ze stond op het punt om te gaan sporten. Freek: “Ze moet extra bolussen want ze gaat van sporten NOOIT omlaag.” Ik: “We doen niks aan die hoge bloedsuiker, want ze gaat door sporten ALTIJD omlaag.” Freek trekt zijn wenkbrauwen op, maar ik druk mijn zin door. Dus springt Fenne, zonder extra bolus, op de fiets om te gaan trainen.

 

Na een uur belt Fenne me op: de infuusnaald van haar Omnipod-pomp is losgeschoten. De training duurt nog drie kwartier en daarna moet ze nog een half uur naar huis fietsen. Ik maak in gedachten een afweging: ze sport, dus heeft ze minder insuline nodig en kan ze best een poosje zonder basaal. Maar aan de andere kant: ze zat al hoog, ze had een verlengde bolus lopen en misschien schiet haar bloedsuiker zonder pomp nog verder omhoog. Ik besluit geen risico te lopen, pak alle spullen om haar pomp te vervangen en spring in de auto.

 

Even later haal Ik Fenne uit de les. Trappelend van ongeduld staat ze naast me: ‘schiet nou op mam, ik wil weer terug’. Maar als ik haar pomp controleer, blijkt de infuusnaald nog keurig op z’n plek te zitten. Alleen het randje van de patch is los. Ik stuur haar snel weer terug de les in, vervangen doen we straks thuis wel.

 

Ik zit net weer in de auto op weg naar huis, als mijn mobiel gaat. ‘Mam, we hadden misschien even mijn bloedsuiker moeten controleren, ik zit op 4,2 met een pijl recht omlaag.’ Zie je wel, denk ik, ze gaat door sporten omlaag, ik had dus gelijk! Oké, dus de basaal stopzetten, de verlengde bolus eruit en voor de zekerheid nog maar wat Dextro omdat ze straks ook nog moet fietsen.

 

‘Je hebt veel te veel gecorrigeerd,’ zegt Freek als ik thuis kom. Die Dextro was volgens hem écht niet nodig. En als Fenne later die avond thuiskomt, staat de meter inderdaad alweer op 13,2. ‘Zie je wel,’ zegt Freek, ‘ik had dus gelijk.’

 

Wie had er nou gelijk? Geen van beiden natuurlijk – of allebei een beetje. Het is maar net hoe je het bekijkt. Want de ene keer gaat het zus en de andere keer gaat het zo. Toegeven dat je fout zit, is lastig. En de eerstvolgende keer dat ik weer gelijk heb, kan ik het waarschijnlijk toch niet laten om dat te zeggen…

Reacties(3)

gezegde> Gelijk hebben is een punt , gelijk krijgen is een kunst!

discussie tussen Marielle en Freek overbodig. Ik denk zo vaak dat ik wel weet hoe mijn lichaam op medicatie, arbeid of rust/stress reageert. Als ik dat later controleer heb ik wel eens een bevestiging van mijn gedachten maar vaak ook niet. Dus overbodig je daar vooraf druk over te maken, laat staan actie te ondernemen.

Tja ik durf het niet te zeggen wie er gelijk heeft. Ik zeg altijd volg je hart. Groetjes mieneke

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.