Blog: Op weg naar zelfstandigheid

 

 

‘Zolang je kind op de basisschool zit, neem jij als ouder de diabetesregie. Wanneer ze naar de middelbare school gaan, zullen ze het zelf moeten regelen. Dat wordt dus ons streefdoel de komende jaren. Werken naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid.’ Dit stukje komt uit mijn boek ‘Suikermoeder’ en eerlijk waar: ik had niet kunnen denken dat die middelbare school al zo snel in zicht zou komen. Fenne gaat na de zomervakantie naar groep 8. Het jaar waarin ze samen op kamp gaan, waarin ze hun keuze maken voor die nieuwe school én het jaar waarin het project ‘zelfstandigheid en zelfredzaamheid’ afgerond dient te worden.

 

Deze week hebben we daarin weer een hele stap gezet. Fenne wilde gaan zwemmen met vriendinnen uit haar klas. In de buurt is een leuk strandje bij een zwemplas, dus daar gingen ze, uitgelaten lachend en giebelend op de fiets. Fenne had een tussendoortje in haar rugzak gestopt en nog een extra koek voor het geval haar bloedsuiker te laag zou worden. Ik had er even niet bij stilgestaan dat de rugzakken van haar vriendinnen vol zaten met grote zakken chips, flessen frisdrank en allerlei soorten snoep. Dus daar lagen ze, op hun badlakens op het strand. Om Fenne heen knisperden en kraakten de zakken dat het een lieve lust was. Fenne werd er niet warm of koud van. ‘Maar vond je het dan niet vervelend dat je vriendinnen zoveel konden eten en jij niet?’ vraag ik ’s avonds aan haar.

Fenne doet er laconiek over. ‘Ach mam, ik had toch een koek bij me? Die vind ik ook lekker. Maar op een gegeven moment kwam de ijscokar naar het strandje, en toen hebben we allemaal een ijsje gehaald.’

‘Jij ook?’

‘Ja, want ik had nog wat geld in mijn rugzak zitten.’

‘En hoe heb je dan uitgerekend hoeveel je moest bolussen?’ vraag ik.

‘Nou, jij zegt in Italië altijd dat een hoorntje met een kleine bol 20 gram koolhydraten is en een grote 30. Dus ik heb gegokt.’

 

Ze heeft gegokt – en dat vind ik zó dapper van haar. In plaats van mij te bellen en te overleggen heeft ze zélf de beslissing genomen. Toevallig ook nog eens de juiste, want haar bloedsuikers waren keurig die dag. Maar ook als ze te veel of te weinig insuline had toegediend, had ze dat zelf weer op kunnen lossen. Als dát geen zelfredzaamheid is!

Geef uw reactie

Image CAPTCHA
Vul de karakters in die weergegeven worden in het plaatje.