Sporten met een stoma

 

Bewegen en sporten is gezond voor iedereen. Een stoma hoeft hierbij geen belemmering te zijn. Wanneer u kunt sporten, zult u zich vrijer voelen. Natuurlijk is het wel verstandig om na te denken welke sport u met uw stoma beoefent. Niet elke sport leent zich namelijk even goed voor stomadragers.

 

Welke sporten kunt u beoefenen met een stoma?

Met een stoma kunt u bijna alle sporten beoefenen, van balsporten en krachtsporten tot atletiek. In principe draagt sporten bij aan sterkere (buik)spieren. Daardoor wordt de kans op een breuk of uitstulping van uw stoma (prolaps) kleiner. Maar er mag tijdens het sporten ook weer niet te veel druk op uw buikwand komen te staan. Want daarmee vergroot u juist de kans op een prolaps of hernia. Bovendien kan uw stomamateriaal daardoor loslaten. Daarom moet u met sommige sporten extra oppassen:

 

  • Contactsporten: intensieve contactsporten, zoals boksen, judo, worstelen en rugby, worden in principe afgeraden. Wanneer u de juiste voorzorgsmaatregelen treft, is het wel mogelijk om een dergelijke sport te beoefenen, maar wees er wel voorzichtig mee.
  • Krachtsporten: u kunt aan krachtsport doen, maar u moet hierbij wel alert zijn op de verhoogde druk op uw buikwand. Vooral bij gewichtheffen. Ook is het aan te bevelen om de buikspierapparaten in de fitnessruimte over te slaan. Kies liever voor andere oefeningen om uw buikspieren sterker te maken.
  • Balsporten: zolang u uw stoma goed beschermt, bijvoorbeeld met een beschermkapje, kunt u gerust een balsport beoefenen.
  • Cardio- en duursporten: u kunt zonder problemen hardlopen, wielrennen en andere duursporten beoefenen.

 

Aandachtspunten bij sporten met een stoma

Waar moet u in het bijzonder op letten als u wilt gaan sporten met een stoma? Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van uw stoma of het tegengaan van klotsen.

 

Naar Aandachtspunten bij sporten met een stoma >

 

Zwemmen met een stoma

Met een stoma kunt u prima zwemmen. Zowel in zout water, zoet water als chloorwater hoeft zwemmen met een stoma geen problemen op te leveren.

 

Naar Zwemmen met een stoma >

 

Sporten? Neem contact op met uw stomaverpleegkundige

Neem voordat u begint met sporten altijd eerst contact op met uw stomaverpleegkundige. Samen kunt u een planning opstellen om het sporten geleidelijk op te starten.