Het is goed om te weten dat u door uw manier van leven incontinentieproblemen kunt verminderen. En soms zelfs helemaal kunt verhelpen. In ieder geval kunt u met de juiste leefstijl en een goed gebruik van hulpmiddelen het verliezen van urine en/of ontlasting onder controle houden en het effect ervan op uw dagelijks leven minimaliseren. Op deze en onderliggende pagina’s vindt u daarvoor tips.
Misschien denkt u dat u met minder drinken incontinentie kunt verminderen. Maar het tegendeel is waar. Als u te weinig vocht binnenkrijgt, verergert u juist de problemen. Ook bepaalde voeding kan een ongunstig effect hebben. Maar sommige groenten hebben juist weer een positieve invloed. Waar kunt u op letten als het gaat om eten en drinken?
Het kan goed zijn dat u geneigd bent minder te drinken, vanuit de gedachte dat u daardoor minder naar het toilet moet. Maar dit is niet verstandig. Want als u te weinig vocht binnenkrijgt, wordt uw urine geconcentreerder. En dat kan ervoor zorgen dat uw blaas geïrriteerd raakt, waardoor de problemen alleen maar erger worden. Zorg er dus voor dat u voldoende drinkt. Uw behandelaar zal u adviseren over uw vochtinname.
Let er op dat niet alle dranken een gunstig effect hebben. De volgende dranken kunt u beter laten staan of in ieder geval met mate drinken:
Deze dranken prikkelen uw blaas te veel en zorgen er op die manier voor dat u een dwingende drang krijgt om te gaan plassen.
Sommige voedingsmiddelen kunnen - net als een te lage vochtinname – uw blaas irriteren en daardoor het urineverlies verergeren. Andere producten kunnen juist weer helpen om de problemen te verminderen. Het is daarom belangrijk om te letten op wat u eet.
Als bij u sprake is van ontlastingsincontinentie, krijgt u een verwijzing naar de maag-darm-leverarts (mdl-arts). Die geeft u specifieke adviezen over aanpassen in uw voeding of verwijst u door naar een diëtist. Om uw ontlasting soepel en zacht te houden , is het belangrijk om voldoende vezels en vocht binnen te krijgen. Vezels zitten onder andere in volkorenproducten en groente en fruit. Ook zijn er kant-en-klare vezelmixen verkrijgbaar.
U weet ongetwijfeld dat roken een slechte invloed heeft op uw gezondheid. En het kan ook leiden tot een vervelende hoest, die uw incontinentieproblemen verergert. Hoe minder u rookt, des te minder u moet hoesten, en hoe minder last u hebt van ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
Heeft u vragen over uw voeding? En wilt u weten wat in uw specifieke situatie van toepassing is? Vraag dit dan altijd na bij uw behandelaar.
Dat sporten gezond is, weet u ongetwijfeld. Dat geldt immers voor iedereen. Maar het kan zijn dat u er door uw problemen tegenop ziet om te gaan bewegen, omdat u bang bent dat u urine of ontlasting verliest. Weet dat incontinentie sport en beweging niet in de weg hoeft te staan. Sterker nog: regelmatig bewegen kan juist helpen de problemen te verminderen. Want door te sporten stimuleert u uw bloedsomloop en spijsvertering en voelt u zich een stuk fitter.
Wellicht vindt u het lastig te bepalen wat u precies aan beweging kunt doen. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten die u kunt ondernemen. Doe in ieder geval iets wat u leuk vindt en waar u zich prettig bij voelt. En dat hoeft niet meteen een hele intensieve sport te zijn. Een flinke wandeling, fietstocht of een potje bowlen bijvoorbeeld zijn ook vormen van beweging. Als u al wat ouder bent, kunt u ook meedoen aan speciale sportprogramma’s voor ouderen. Ga uit van een halfuurtje beweging per dag.
Deze tips kunnen u helpen om op een verantwoorde manier te sporten:
Als u regelmatig beweegt, gaat u ook overgewicht tegen. En overgewicht vormt een risicofactor voor incontinentie. Als u te zwaar bent, komt er namelijk meer druk op uw blaas en meer spanning op de omliggende spieren, waardoor u eerder urine en/of ontlasting verliest. Als u overgewicht heeft, kan het helpen om vijf tot tien procent van uw lichaamsgewicht af te vallen.
Met een goede toiletgang helpt u uw darmen en blaas goed te functioneren. Daardoor kunt u uw darmen en blaas namelijk beter legen. En hoe leger deze zijn, hoe langer het duurt voorat u weer naar het toilet moet. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw houding op het toilet en goed de tijd te nemen voor uw toiletbezoek. Hoe zorgt u daarvoor?
Urineverlies na een bevalling komt vrij veel voor. Naar schatting hebben één op de drie vrouwen in meer of mindere mate last van deze vorm van zwangerschapsincontinentie. Dat is ook niet gek, want tijdens een zwangerschap en bevalling hebben de spieren rond uw bekkenbodem en blaas behoorlijk wat te verduren gehad. Het is logisch dat ze moeten herstellen. En daarbij komt soms ook urineverlies kijken.
De oorzaak van urineverlies na een zwangerschap ligt dus vaak in uw bekkenbodem. Vraag uw verloskundige of u baat heeft bij het trainen van uw bekkenbodemspieren. Begin nooit zelf met oefeningen, want die kunnen soms ook averechts werken. Leg continentieproblemen dus altijd voor aan uw verloskundige.
De oefeningen om uw bekkenbodem te trainen, zijn vrij gemakkelijk uit te voeren. U kunt uw bekkenbodemspieren versterken door ze minimaal vijf keer per dag tien keer samen te trekken en weer te ontspannen. Weet u niet precies om welke spieren het gaat? Onderbreek dan tijdens het plassen uw straal een paar keer. U voelt dan om welke spieren het gaat.
Het is goed om uw bekkenbodemspieren te trainen met oefeningen. Maar u moet tegelijkertijd diezelfde bekkenbodem wat ontzien. Dit kan als volgt*:
Meestal gaat de incontinentie na een aantal weken over. Heeft u zes weken na uw bevalling nog steeds last van urineverlies? Bespreek deze klachten dan tijdens de nacontrole bij uw gynaecoloog of verloskundige. Die kan u zo nodig doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut.
*Bron: Wij.nl
Het kost tijd om uw continentieproblemen in te passen in uw leven. Er is een kans dat u zich ervoor schaamt, ook al zeggen mensen om u heen dat dit niet nodig is. Misschien heeft u liever niet dat anderen het weten of denkt u dat zij er niet mee kunnen om kunnen gaan. Toch kunt u vaak wel een manier vinden waarop u uw incontinentie een plek kunt geven. Zodat u gewoon een prettig en normaal leven kunt leiden.
Helaas rust op incontinentie nog altijd een taboe. Daardoor kan het lastig zijn om erover te praten.
Misschien zelfs met uw partner. Eigenlijk is dat gek, want er zijn in Nederland alleen al 1 miljoen vrouwen die last hebben van incontinentie. Erover praten kan helpen, maar u moet zelf een manier vinden waarop u ermee kunt omgaan. Meestal lukt dat gelukkig ook. Bij de een gaat dat vanzelf, de ander vindt het misschien prettig om er professionele hulp bij te zoeken.
Het is wel belangrijk dat u uw continentieproblemen voorlegt aan uw arts. Want alleen door uw problemen te bespreken, kunt u er ook daadwerkelijk wat aan doen en er een goede oplossing voor vinden. Uw arts kan u namelijk doorverwijzen naar een specialist, die u kan adviseren over de beste behandeling van de incontinentie. Alleen met de juiste behandeling kunt u uw problemen het hoofd bieden.
Heeft de specialist eenmaal de diagnose gesteld, dan kunnen daarbij de juiste hulpmiddelen gezocht worden. Die kunnen ervoor zorgen dat u zich veiliger en zekerder voelt. Bosman heeft allerlei soorten incontinentiemateriaal waarmee u vervelende lekkages kunt voorkomen. Wij hebben gespecialiseerde continentieverpleegkundigen in huis die met u het type incontinentie en het exacte probleem in kaart brengen en samen met u zoeken naar de daarbij passende hulpmiddelen. Zo weet u dat u altijd over het goede materiaal beschikt en kunt u gewoon doen waar u zin in hebt.
Het is belangrijk dat u zich realiseert dat u zelf niet de veroorzaker bent van de problemen. Incontinentie is altijd een gevolg of symptoom van een ander lichamelijk probleem. Daarom is goede voorlichting onmisbaar. Als u inzicht heeft in de oorzaken van uw incontinentie, kan dat u wellicht helpen de problemen te accepteren en te relativeren.